Bon! HR en organisatieadvies

Bon! Gewoon goed!

Over Bon!

Bonnie van de Schraaf (1977)

Al vanaf dat ik me kan herinneren, ben ik geboeid door mens en gedrag. Waarom doet iemand iets, of waarom doet iemand juist iets niet? Jarenlang heb ik het bij observeren gehouden. Op dat moment dacht ik er ook helemaal niet bij na dat ik mijn oprechte interesse voor mensen beroepsmatig kon inzetten. En door mijn focus op anderen, vergat ik regelmatig mezelf onder de loep te nemen. Ik bezat inmiddels veel kennis over gedrag van anderen, maar mijn zelfkennis was niet op peil…

Wat wil ik eigenlijk? Waarom doe ik wat ik doe, of juist niet? Door de focus op de buitenwereld en niet zozeer op mezelf, was ik niet in staat een vervolgopleiding te kiezen die mij goed paste. En de keuzes die ik maakte rondom relaties en vriendschappen waren niet altijd even handig. Op dat moment zag ik dit alles niet zo en kon ik er ook geen verklaring voor geven; maar ik voelde wel dat er ergens iets niet helemaal goed ging.

‘De mensen om mij heen waren allemaal sterke persoonlijkheden’

Bij gebrek aan geduld en inzicht in mezelf, koos ik voor een 1-jarige opleiding tot secretaresse. Ik had inmiddels wel ontdekt dat ik theorie graag wilde combineren met de praktijk. Jarenlang op school zitten, was daarom geen optie voor mij. Na mijn opleiding kwam ik in de evenementenbranche terecht; dit was een toptijd! Hard gewerkt, heel veel geleerd over organiseren, regelen, plannen en kwaliteit leveren. De mensen om mij heen waren allemaal sterke persoonlijkheden; zij wisten heel goed wat ze wilden en gingen daar vol voor. Dat vond ik mooi en ik was er een beetje jaloers op. Ik wist het namelijk nog steeds niet echt 😉

… ‘meer ruimte en behoefte om met mezelf bezig te zijn’

Na mijn avontuur in de feesten en partijen, kwam ik terecht in de wondere wereld van de IT dienstverlening. Hoewel deze wereld ook een hoog werktempo had (en nog steeds heeft), vond ik hier wat meer rust. Met die relatieve rust kwam ook meer ruimte en behoefte om met mezelf bezig te zijn. Ik koos er echter niet voor mijn zelfkennis te vergroten, maar voor een HBO opleiding. Voeding voor de hersenen.

Om goed koers te kunnen bepalen in het leven, is zelfkennis ontzettend belangrijk. Na de komst van mijn eerste dochter (2005), ben ik de oprechte interesse en fascinatie voor mens en gedrag op mezelf gaan richten. Op dat moment is de reis naar waar ik nu sta ingezet.

Ik heb mijn koers kunnen ombuigen van secretaresse naar resource manager en kwam meer in de buurt van waar ik me mee bezig wilde houden. Ook in deze rol heb ik ontzettend veel geleerd; ik genoot ervan om een vacaturetekst scherp en helder te krijgen, zodat ik naar de best passende kandidaat kon zoeken. Tegelijkertijd voelde ik nog steeds dat ik nog niet helemaal op koers zat.

‘ik kreeg voor het eerst helder zicht op wat ik met mijn talenten kon’

Toen ik in 2011 gevraagd werd om samen met mijn toenmalige manager en collega een mobiliteitscentrum op te zetten en de rol van career coach te vervullen, kwam ik op het juiste spoor terecht. Ik kon toen al mijn talenten inzetten; ik kreeg voor het eerst helder zicht op wat ik met mijn talenten kon. Doelen bepalen, structuur aanbrengen, in contact zijn met mensen om ze hun doelen te laten bereiken en het volle potentieel van iemand kunnen zien (ook al ziet de persoon het zelf nog niet). Het ondernemerschap in mij werd gedurende deze inspirerende periode stevig geactiveerd. Het vertrouwen in mijn talenten en kunnen groeide en de plannen om zelfstandig te gaan ondernemen, werden steeds concreter. Mijn manager was mijn “partner in crime”; we zouden samen de sprong wagen. Helaas is hij in 2016 overleden. 2 jaar later heb ik de stap alsnog genomen.

Ik weet hoe het is om niet wakker en alert door het leven te gaan. Hoe het is om te navigeren zonder zelfkennis. Inmiddels weet ik ook hoe het is om wel wakker te zijn en te navigeren met een goed afgesteld kompas. Kennis en ervaring in beide werelden stellen me in staat om anderen te helpen. Ook besef ik me terdege dat het niet nodig is om de weg af te leggen die ik heb afgelegd. Door op tijd de juiste hulp in te schakelen, kan het sneller!

© 2024 Bon! HR en organisatieadvies

Thema door Anders Norén